Назад
На Луганщині обговорили інтеграцію дітей з аутизмом в громадському суспільстві

В рамках реалізації програми «AUTISM FRIENDLY SPACE» Асоціація міжнародних і всеукраїнських громадських організацій «CHILD.UA» за сприяння Громадської організації «Нова дія» провела в Рубіжному тренінг на тему ефективних шляхів інтеграції дітей з аутизмом в громадському суспільстві. До нього долучилися профільні спеціалісти шкіл та дошкільних учбових закладів Рубіжного, Сєвєродонецьку та Кремінної, а також родини, в яких є діти із певними розладами аутистичного спектра.

Психолог Павло Рубан розповів учасникам про найбільш поширені прояви негативного ставлення до людей із психічними особливостями, а також надав корисні поради, як поводитися в таких ситуаціях.

«Люди в Україні, на превеликий жаль не дуже знають, що таке аутизм, і через це подекуди негативно реагують на таких людей. Натомість в світі вже давно аутисти є повноцінними членами суспільства, і їх психічні особливості ефективно використовують, надаючи їм роботу, яка, наприклад, потребує виключної зосередженості на певних процесах. Наше спільне завдання – через інформування людей, через створення громадських організацій, спеціалізованих центрів, створити в нашій країні всі умови для того, щоб люди із психічними особливостями відчували себе повноцінними членами суспільства», – сказав він.

Під час тренінгу кожен мав можливість задати питання і отримати на них відповіді, поділитися власним досвідом. Тренери також підготували декілька практичних завдань, під час яких обговорювалися різні моделі поведінки в тих чи інших життєвих ситуаціях, пов’язаних з проявами аутизму.

Як зазначила керівник «AUTISM FRIENDLY SPACE» Ганна Давиденко, ця програма спрямована на підвищення обізнаності громадськості з питань аутизму та формування культури толерантного ставлення до людей із незвичною поведінкою, особливо до дітей. Вона сама є мамою такої дитини, тому всі особливості виховання та поводження із такими дітками знає на власному досвіді.

«Я дуже рада, що сьогодні на тренінгу зібралося багато фахівців, а також батьків, які не соромляться своїх незвичайних діток, а навпаки намагаються зробити все, щоб вони жили нормальними повноцінним життям»
, – поділилися Ганна враженнями від зустрічі в Рубіжному.

Вона висловила подяку всім, хто долучився до тренінгу і допоміг провести його на Луганщині.

«Асоціація «CHILD.UA» на чолі із Євгенією Тимошенко впроваджує багато програм допомоги дітям. Одна з них – це програма для дітей з аутизмом. Також є програми «Galaxy Camp» – це відпочинок дітей із соціально вразливих родин в таборах, Фестиваль «Назустріч мрії» – допомога юним талантам, та ще багато іншого. Ми раді, що на Луганщині є такі організації, як «Нова дія» та її голова Олександр Романовський, які підтримують наші ініціативи та допомагають втілювати їх у життя», – додала Ганна Давиденко.

26 та 27 лютого Ганна та Павло збираються провести ще два подібні тренінги – в Лисичанську та Старобільську.

Разом ми змінюємо життя дітей на краще!
Підтримати