Назад
Асоціація CHILD.UA ініціювала марафон на підтримку людей з аутизмом

2 квітня, у Всесвітній день поширення інформації про аутизм, стартував тематичний марафон AUTІSM FRIENDLY SPACE (AFS), який ініціювала Асоціація CHILD.UA на чолі з Євгенією Тимошенко. Він має на меті змінити ставлення суспільства до людей з аутизмом. Створення в Україні дружнього до аутизму середовища – одне з головних завдань марафону AUTІSM FRIENDLY SPACE (AFS).

У кінотеатрі «Оскар», що у ТРЦ Smart Plaza вже відбувся перший спеціальний кіносеанс для людей з аутизмом, під час якого звукові та світлові ефекти приглушені, адже люди з аутизмом вкрай чутливі до голосних звуків та яскравого світла.  Надалі такі кіносеанси «Оскар» проводитиме раз на місяць.

«Ми плануємо докорінно змінити ситуацію в Україні. Зараз ми впроваджуємо масштабну освітньо-інформаційну кампанію у суспільстві. Ми налагоджуємо зв’язки з кінотеатрами, супермаркетами, торговими та розважальними центрами. Запрошуємо співробітників таких закладів пройти наші тренінги – щоб вони були готові толерантно реагувати та допомагати людям з аутизмом. Будемо намагатися створити якомога більше місць дозвілля дружніх до людей з аутизмом, а саме: менша гучність звуку, менш яскраве світло, шумоізоляційні кімнати відпочинку та спеціальні кіносеанси», – зазначає президент та засновник Асоціації Євгенія Тимошенко.

Марафон AFS також підтримали відомі українські артисти – Світлана Тарабарова, Артем Гагарін, Nikita Lomakin, Марта Адамчук, Міла Єремєєва, Євген Хмара, МЯТА та Андріс Капіньш, які знялись у соціальному тематичному ролику на підтримку людей з аутизмом.

Зокрема, 2 квітня у кінотеатрі «Оскар» (ТРЦ «Smart Plaza») відбулася прем’єра соціального ролику за участі українських артистів, які закликали ставитися з розумінням до дітей з аутизмом. Цей ролик транслюватиметься перед сеансами у кінотеатрах «Оскар» та «Сінема Сіті», які долучилися до марафону.

Аби привернути увагу суспільства до проблем людей з аутизмом, також  організовано тематичну фотовиставку «Відкрий своє серце для дружби». У фотосесії взяли участь 50 дітей, 25 з яких – з аутизмом, а також дитяча фабрика зірок Тетяни Піскарьової. Фотовиставка розпочалася 2 квітня у ТРЦ “Smart Plaza” (пр-т Перемоги, 24), а далі продовжить свою роботу у колонній залі КМДА.

«Кожна дитина має право на щастя. Діти з РАС – це звичайні діти. Я знаю багато дітей, у яких в дитинстві виявили аутизм, але їх вдалося соціалізувати. Це дуже талановиті люди, артисти. Як же неприємно, коли в магазині продавчиня каже мамі: «У вас невихована дитина, заспокойте її», не знаючи, що це дитина з РАС. Люди мають бути поінформовані про особливості таких дітей. Зараз завдяки розвитку масових комунікацій у нас є можливості інформувати людей про те, що таке аутизм, є можливість допомагати, брати участь у подібних проектах», – переконаний хореограф студії балету Алли Духової «Тодес» Андріс Капіньш.

Наступним заходом для людей з аутизмом стане своєрідний сеанс «музикотерапії», що також став частиною марафону AFS від композитора та піаніста Євгена Хмари. 5 квітня о 18:00,  у Колонній залі КМДА, відбудеться благодійний концерт «Музика, що зцілює», у супроводі квартету «Black Tie».

«Мої концерти та сеанси музикотерапії – це те, що так люблять особливі діти. Звичайно, окрім музикотерапії та інших видів реабілітації, таким людям, а особливо дітям, потрібен пристосований до їх потреб простір та особливі умови, аби почуватися вільно у суспільстві. Ініціатива AFS, яку започаткувала Асоціація CHILD.UA є значним внеском у формування культури толерантності та поваги до людей з аутизмом в Україні», – говорить музикант та член Опікунської ради Асоціації CHILD.UA, Євген Хмара.

Фото із заходу можна переглянути ТУТ

Разом ми змінюємо життя дітей на краще!
Підтримати