Назад
Вимушені переселенці-проблема, яку не можна ігнорувати

У лютому на сайті Служби Безпеки України з’явилась інформація про підробку документів для одержання державної соціальної допомоги на ім’я вимушених переселенців з району проведення антитерористичної операції. Це при тому, що у січні 2016 вступив у дію закон “Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/921-19, котрий мав би полегшити процес отримання відповідної документації!

Такий випадок двоякий,  можна трактувати по-різному.

По-перше, підробка документів для отримання виплат свідчить про те, що у нашому суспільстві, на жаль, досі процвітає корупція в органах державної влади. Чиновники роблять статки на потребах людей та нехтують проблемами тих, хто потребує негайної допомоги. Перш за все мова йде про моральну сторону скоєння такого злочину: у час, коли підтримка, як матеріальна, так і моральна, надзвичайно цінні для вимушених переселенців – а особливо з боку держави! – є люди, які бачать тільки черговий спосіб заробітку.

По-друге, як не прикро визнавати, процес оформлення необхідних документів все ж займає чимало часу. Після таких випадків переселенці, рішенням тих місцевих органів влади, де вони зареєстровані, мають підтвердити свій статус для подальшого отримання фінансової допомоги. Це зайві клопоти: як бюрократичні, так і психологічні.

Спілкуючись з переселенцями, виявилось, що грошові виплати затримують. Пояснення цьому – перевірка документів, так як виплати планувались лише на перші 6 місяців, а фактично ВПО вже біля 2 років проживають в рідних стінах арендованих квартир міст та селищ України.

Дякуємо всім небайдужим громадянам України, у котрих «своя хата не скраю»! Дякуємо, що є небайдужі волонтери, які переймаються проблемами вимушених переселенців та надають посильну допомогу в одязі, продуктах харчування, влаштовують на роботу, сплачують аренду квартир тощо! Традиційно, щомісяця у мережі супермаркетів “Велика Кишеня” проходить благодійна акція зі збору господарських речей та продуктів харчування. Її організовує засновник Асоціації МВГО «Соціальний захист» – Міжнародна благодійна організація “Погляд”, котра займається дітьми з соціально незахищених категорій населення та сім’ями-переселенцями зі Сходу України та Криму. Всі зібрані товари волонтери передали сімям, якими опікується МБО «Погляд».

Я вдячна небайдужим людям, волонтерам, котрі навіть у таких неприємних ситуаціях з боку влади не втрачають віри та проявляють турботу до потреб незахищених груп населення! Разом ми змінимо ситуацію на краще!

Разом ми змінюємо життя дітей на краще!
Підтримати