Назад
Співпраця з київськими центрами розвитку для дітей з аутизмом

18 березня Асоціація міжнародних і всеукраїнських ГО “Соціальний захист” (IASP) відвідала два київські центри: соціально-реабілітаційний центр “Родина” і Благодійну організацію “Школа-сходинки”, котрі займаються з дітьми з аутизмом за спеціалізованими програмами виховання та розвитку. Євгенія Тимошенко здійснила поїздку з метою вивчення матеріальної бази центрів, а також залучення їх до всеукраїнської програми інклюзивного суспільства.

У першому центрі “Сходинки”, до якого завітала команда Асоціації, наразі працюють 12 осіб, котрі опікуються більш ніж 40 дітьми. Щодня до центру приходять 24 дитини. Центр поєднує функції дитячого садка та корекційного центру. У ньому працюють високоосвічені фахівці з корекційних програм та виховання, які проходили спеціалізовані курси та лекції.

“Сходинки” пишаються своєю роботою: за 9 років роботи з дітьми з аутизмом 40 дітей отримали змогу навчатися у звичайній школі!

Інший центр, “Родина”, вже 16 років займається особливо складними випадками аутизму у дітей. У центрі наразі є дві окремі групи “на пів дня”: для дівчаток та для хлопців. Окрім розвиваючих програм у центрі є програма навчання, котра дозволяє дітям надалі навчатись у звичайних школах. Керівник центру, Лариса, каже, що у планах зробити групи повного дня, але для цього потрібне додаткове приміщення. У “Родині” займаються 89 дітей, котрих не хотіли брати до жодного іншого закладу, але тут вони знайшли своїх люблячих педагогів.

Щодня на заняття приходять більше 20 дітей, а всього у центрі 80 дітей з різними видами психологічних відхилень. У центрі устаткована кімната Монтессорі, спортивний куток з гамаками, є навіть там-тами для сенсорного розвитку! За словами мами Дмитра, котрий проходить навчання у центрі: “Родина” – це не просто назва центру, це справді родина! Тут діти почувають себе  як вдома, вони гарно себе поводять, вони хочуть сюди приходити. Думаю, це і є показник якості”.

Окрім безпосередньої роботи з дітьми обидва центри ведуть активну роботу з побудови інклюзивного суспільства в Україні. Так, вони беруть участь у круглих столах, зустрічах з першими обличчями України. “Добре, що ця тема взагалі виникла у суспільстві”, – каже керівник центру “Родина” Лариса.

До Міжнародного дня інформування про аутизм Асоціація “Соціальний захист” організовує флеш-моб на Софіївській площі з метою розповсюдження інформації про аутизм. Ми запрошуємо долучитись до цього заходу, у якому також братимуть участь й нові друзі Асоціації – центри “Сходинки” та “Родина”. Приєднайтесь до флеш-мобу “Київ у блакитному” 2 квітня 2016 року на Софіївській площі! Початок о 14:00.

А 3 квітня 2016, о 14:00 на стадіоні ім.Баннікова пройде 1-й благодійний футбольний матч “Парламентський кубок” між Збірною України депутатів ВР та Збірною України журналістів для збору коштів на оснащення кімнат розвитку у корекційному центрі “Примавера”, (Київ). Детальніше про подію – iasp.org.ua/football

Асоціація закликає не бути байдужим до потреб дітей з аутизмом та долучатись до суспільного обговорення створення інклюзивної спільноти! Аутизм – це не хвороба. Аутизм – це особливість!

               IMG_2651  IMG_2640

IMG_2606  IMG_2619  IMG_2643

Разом ми змінюємо життя дітей на краще!
Підтримати