Назад
“Майбутнє країни – в руках небайдужих громадян”

За офіційними даними приблизно 1 200 000 осіб виїхало зі Сходу з весни 2014 року. Чимало з них – прийомні сім’ї та будинки сімейного типу, які не змогли далі проживати на тимчасово окупованій території. На новому місці у них з’явилось багато проблем: питання з проживанням, фінансуванням та навіть навчанням дітей за шкільною програмою. Постанова КМУ від 4 червня 2015 року пояснює алгоритм дій, яким потрібно керуватись під час прибуття на нову територію.

Однак кожен крок ДБСТ супроводжується “паперовою роботою”, з моменту поселення у нове приміщення (яке ще треба знайти). Скажімо, “видача довідки про взяття на облік особи” (п.1) триває не один день, а якщо у переселених осіб немає документів – їх відновлення та оформлення триває 3 місяці! Увесь цей час сім’я не отримує коштів на отримання дітей (це теж залежить від територіальної громади, де знаходиться сім’я, бо згідно окремого рішення виплати все ж таки можуть бути надані).

Таким чином відповідальність за належну підтримку ДБСТ більше року тому перейшла до рук небайдужих громадян, які мають бажання та можливість допомогти матеріально, доки триває процесс оформлення всіх необхідних документів, а також після їх оформлення. Нещодавно права переселенців ще більш опинилися під загрозою. Держава за останній місяць скасувала виплати майже 150 тис. осіб, які на думку Голови уряду, є не справжніми переселенцями, а шахраями. Як нагадав Г. М. Немиря, Заступник Голови партії «Батьківщина» та голова Комітету Верховної Ради з прав людини, –“Повідомлення внутрішньо переміщених осіб дають підстави говорити про сотні тисяч громадян, які безпідставно і без попередження виключаються із інформаційної бази ВПО та чинність їх довідок «зупиняється». Це не може залишитися без уваги. Наша організація та інші волонтерські організації почали бити на сполох усіма способами. Та стає зрозумілим, що продовжувати підтримувати переселенців зараз стає все більш і більш необхідним.

Один з векторів роботи Асоціації “Соціальний захист” –це сім’ї-переселенці та ДБСТ. Ми дякуємо нашими партнерами та волонтерами за те, що ми можемо передавати необхідні продукти харчування, господарські товари та одяг для 300 сімей ВПО. Наприкінці кожного місяця ми проводимо акцію “Твори добро”, де люди безпосередньо у супермаркетах передають товари сім’ям-переселенцям. Для нас це вкрай важливо, тому що треть всіх ВПО – діти.

З 26-27 лютого 2016 р. в мережі супермаркетів “Велика Кишеня” волонтери Асоціації МВГО «Соціальний захист» будуть проводити благодійну акцію “Твори добро”, у ході якої кожен бажаючий може придбати та передати продукти. Якщо Ви маєте час та бажання допомогти нам у цій акцї в якості волонтера, телефонуйте: моб.: (050)418-28-25 – Оксана,  +38(044)428-57-18. Ми будемо раді та вдячні, якщо ви не будете небайдужі до проблем наших співгромадян та долучитесь до збору продуктів!

www.iasp.org.ua

Разом ми змінюємо життя дітей на краще!
Підтримати